YOPEDRIA – Xhoffraix 16.-22. maj

spot_img

Tekst: Mirjana Martać i Ana Ognjanović

Od 16. do 22. maja bili smo u mestu Xhoffraix u Belgiji na projektu Young People for the Development of Rural and Isolated Areas – YOPEDRIA.

La Gran Cerf House, foto: Ana Ognjanović

Jedan deo projekta činila je studijska poseta omladinskim centrima ( njih 5) u ruralnim područjima Belgije i bliže upoznamo program i strukturu njihovog funkcionisanja. Na projektu učestvuju omladinski radnici i volonteri omladinskih organizacija iz šest zemalja, Srbije, Crne Gore, BiH, Italije, Poljske i Belgije

Foto: Ana Ognjanović

Prvog dana projekta smo se upoznali sa ostalim učesnicima kroz igre neformalnog učenja, gde smo svoje ime predstavljali gestikulacijom i drugom intonacijom, bili umetnici i crtali portrete svojih kolega, zatim u večernjim satima smo organizovali interkulturalno veče, gde smo mogli da probamo razne specijalitete naših partnera.

interkulturalno veče, foto: Marija Rašić

Već drugog dana krenuli smo sa posetama omladinskih centara, kao primeri dobre prakse u ruralnom područiju Gouvy istakla su se dva omladinska centra. U prvom “ Youth Centre 51 Lierneux”, upoznali smo se sa aktivnostima tog centra ali i programom omladinkog centra “Maroir Vagabond”.

Trećeg dana imali smo prilike da posetimo “Streetwork Mobile” centar u Eupenu, području Belgije u kojem se govori nemački jezik. Taj centar je ostavio najveći utisak na nas ali i na ostale učesnike projekta. Naime, omladinski radnici su dizajnirali mini bus u koji mladi mogu doći nakon škole da puštaju muziku i provode vreme sa svojim vršnjacima. Oslikani mini bus se uvek nalazi na različitom mestu i vrlo je popularan među tinejdžerima.

foto: Ana Ognjanović

Sledećeg dana došlo je vreme da posetimo izdvojeni ogranak Omladinskog centra Stavelot u  Francochampsu čije se prostorije nalaze u osnovnoj školi i pružaju aktivnosti mladim tinejdžerima. Nekolicina njih je zajedno sa omladinskom radnicom Sofiom osmislila projekat posete Japanu i inspirisani njihovom popularnom kulturom kreiraće mange.

foto: Mirjana Martać
foto: Mirjana Martać

Nakon toga otišli smo do edukativne farme “La Fagotin” gde su nam omladisnki radnici u tom centru pripremili aktivnost u kojoj je bilo potrebno da kroz timsku igru pronađemo tragove koji su postavljeni širom sela, povežemo ih i otključamo “skriveno blago”. Na farmi žive i razne domaće životinje kao što su ovce, konji, zečevi gde u radu sa istima mladi iz urbanih sredina mogu da se upoznaju i saznaju kako izgleda život na selu.

foto: Mirjana Martać

Četvrtog dana smo posetili omladinski centar “C.I.R.A.C.” u Marcourtu koji pored edukativnih radionica za decu i mlade u prirodi, poseduje i hostel u renoviranoj i prilagođenoj vili iz Drugog svetkog rata.

foto: Ana Ognjanović

Poslednji dan ove studijske posete bio je rezervisan za sumiranje utisaka i evaluaciju projekta kao i postavljanje okvira  za naredne korake trening kursa u Borellu u Italiji. Utisak koji nosimo sa ovog projekta jeste frustracija ali i osnaženost za nove aktivnosti u našoj lokalnoj zajednici. Frustracija zato što smo na primerima u Belgiji videli koliko je prepoznat rad omladinskog radnika i samog centra od strane svih učesnika zajednice i institucija. Osnaženost – jer smo dobili alate i mogućnost da slične aktivnosti sprovedemo kroz rad naše organizacije. Do sledeće posete razmislite koje su to aktivnosti koje biste vi voleli da imate u svom gradu!

A uživajte i u galeriji fotografija iz Belgije.

Latest articles

Povezani tesktovi

spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img