11. Evropska noć istraživača u Srbiji u online izdanju

Ove godine 11. po redu Evropska noć istraživača pod sloganom „Da nauka prostruji“ biće održana 27. i 28. novembra u virtuelnom okruženju. Putem interneta biće predstavljeni brojni eksperimenti, radionice, izložbe, predavanja i omogućena druženja sa naučnicima. Na sajtu www.nocistrazivaca.rs dostupan je celokupan program ovogodišnje manifestacije.

Posetioci će učiti o geonasleđu Niša i njegove okoline. Otkriće kako da stignu do pećina, vide klisuru, vodopad, jezero i upoznaju se sa prelepim geodiverzitetom rešavajući zadatke uz pomoć geografske karte.

Kroz kolaž kulturne raznolikosti upoznaće se sa kulturnim vrednostima lokalne i svetske tradicije. Saznaće i kako muzika na diskretan način povezuje i neutrališe različitosti. Videće kako u književnim delima stranci vide nas, a kako mi vidimo njih. Podsetiće se kulturoloških razlika koje potvrđuju da tek kroz diverzitet svet i život ostvaruju svoju punoću i lepotu, objašnjavaju organizatori.

Narodni muzej se i ove godine priključio Evropskoj noći istraživača. U Književno memorijalnoj postavci Stevan Sremac/Branko Miljković biće organizovane dve edukativne radionice. Za najmlađe (6-7 godina) biće organizovana radionica pod nazivom „Kako smo se oblačili u Antici“ na kojoj će deca, nakon što pogledaju stalnu arheološku postavku, praviti oružje i nakit inspirisan predmetima iz antičke zbirke.

Druga radionica pod nazivom „Na slavi kod gazda Ivka“ osmišljena je za učenike trećeg i četvrtog razreda. Posle priče o Sremcu i njegovom boravku u Nišu, govoriće se o Sremčevom delu „Ivkova slava“ i o tome kako se nekada slavila slava.

Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” u Nišu predstaviće se izložbom: “Kolaž kulturne raznolikosti”. Izložba kolaža (fotografija, novinskih članaka, pozivnica, plakata, zahvalnica, tekstova) biće podsećanje na mnoga kulturna dešavanja.

EU info kutak Niš učestvuje na ovogodišnjoj Evropskoj noći istraživača interaktivnom onlajn postavkom „EU za tebe – Ujedinjeni u različitosti“ koja informiše i edukuje. Takođe, na zabavan način upoznaje sa činjenicama, zanimljivostima i dostignućima Evrope, evropske nauke i naučno-tehnološkog razvoja. Spreman je i kviz koji proverava znanje o EU, vrednostima i običajima zemalja članica.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“. To je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. U ovogodišnju manifestaciju uključeno je čak 28 gradova iz cele Srbije, među kojima je i Niš.

Latest articles

Povezani tesktovi

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img