EARTH, WIND AND FIRE EXPERIENCE FT. AL MCKAY OTVARAJU NIŠVILLE

Earth, wind and fire Experience koji predvodi čuveni američki gitarista, autor i producent Al McKay,  dobitnik više Grammy nagrada – nastupiće na otvaranju ovogodišnjeg Nišvila – 12. avgusta.  Sam ili zajedno sa pevačem “Earth Wind and Fire” Maurice White-om, McKay je autor nekih od njihovih najvećih hitova uključujući i “September”, “Happy Feeling”, “Sunshine” (…) a sa White-om je producirao još neke od planetarnih hitova među kojima se izdvaja “Boogie Wonderland”. Program “Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience” je posvećen godinama koje je McKay proveo u u Earth Wind and Fire – jednom od najinovativnijih i komercijalno najuspešnijih bendova svih vremena. Uticajni Rolling Stone ih je nazvao „inovativnim, preciznim, a opet senzualnim, proračunatim i…. ispoliranim“,  uz konstataciju da je bend „promenio zvuk crnog popa. Jedan od najvećih bendova svih vremena”.

Al McKay je u grupi Earth wind and fire proveo osam zlatnih godina (1973 – 1981) tokom kojih su nastali mnogi od velikih hitova ove grupe koja je kombinujući  R&Bsoulfunkjazzdiscopopdancelatin, i afro pop stvorila autentičan stil i zvuk. McKay se priseća da su osnivač i pevač EWF Maurice White i on, neke od najboljih pesama napisali dok su se u garderobi – tj sobi za štimovanje  – pripremali za nastupe. “Ja bih počeo da nešto improvizujem a Maurice bi preko toga počeo da peva – tako su nastale pesme “Sing A Song”, ‘Best of My Love” za grupu The Emotions…-  kaže McKay i ističe da ga je upravo White (koji je zbog Parkinsonove bolesti prestao sa nastupima 1994 godine, a preminuo 2016.)  podsticao da se bavi komponovanjem, tako da je na repertoaru i dosta novih kompozicija koje su postale hitovi: “Heed the Message”, “Don’t think twice when your feeling is right”,  “Try meditation” Love is the calling”.

Kada su početkom osamdesetih EWF otišli na “dužu pauzu” McKay je želeo da nastavi nastavi u tradiciji benda i oformio svoju grupu u koju je doveo mnoge originalne članove Earth Wind and Fire (uključujući tada i uticajnog basistu Verdine-a White-a), sa kojom već decenijama uspešno snima i nastupa na vodećim evropskim festivalima, uključujući i poznate jazz festivale kao što su Marciac i Montreux – održavajući, a često i prevazilčazeći visoki standard kvaliteta živih nastupa tokom zlatnih EWF godina.

Al MCKay je pratio mnoga velika imena fank, soul, funk, pop muzike među kojima su i Sammy Davis Junior (koji ga je angažovao kada je čuo Alovo majstorstvo u korišćenju tada novog efekta: wah – wah pedale), Pearl Bailey, Andy Williams, Isaac Hayes, ali svirao i snimao sa važnim jazz muzičarima kao što su Gene Harris, Eddie Henderson, Patrice Rushen,  Ramsey Lewis, Herbie Hancock, Norman Brown, a producirao je albume Temptationsa i Shirley Jones.

Članovi aktualne postave AL McKay´s Earth, Wind & Fire Experience su Al McKay (gitara), Tim Owens (vokal), DeVere Duckett, (vokal), Claude Woods (vokal), James Manning (bas gitara), Ben Dowling (klavijature), David Iwataki (klavijature), Anthony Beverly (bubnjevi), David Leach (udaraljke), Joel Nunez

(saksofon), Luis Gonzales (truba), Omar Peralta (truba) i Shaunte Palmer (trombon).

Sve informacije o ovogodišnjem Nišville-u možete pratiti i preko oficijelnog fb eventa.

Latest articles

Povezani tesktovi

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img