Festival evropskog filma u Nišu od 4. do 8. decembra

Pet evropskih filmova nastalih kroz koprodukciju jedanaest zemalja biće predstavljeni niškoj publici u okviru novog izdanja Festivala evropskog filma. Festival će se u organizaciji EU info kutka Niš održati u  Cine Grand bioskopu u Delta Planet-u u Nišu u periodu od 4. do 8. decembra.

Festival će otvoriti film „Murina“ hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović, pobednik festivala u Paliću iz 2022. i osvajač Zlatne kamere na Kanskom festivalu 2021. Na repertoaru će pored igranih biti prikazan po jedan animirani i dokumentarni film. „Moja ljubavna veza s brakom“ je animirani film letonske rediteljke Signe Baumane nagrđen na prestižnim festivalima animiranog filma u Ansiju i Zagrebu i selektovanom na festivalima poput Tribeke i Reindensa. „Imadovo detinjstvo“ je dokumentarni film nastao u koprodukciji Švedske, Iraka i Letonije, nagrađen glavnom nagradom na prestižnom Zagreb Dox-u.

Ulaz na sve projekcije je slobodan a prijave su moguće putem linka: https://euinfo.civicatalyst.org/fef_nis

Repertoar:

  1. decembar od 18 časova

Murina (Hrvatska, Slovenija 2021) igrani film

Režija: Antoneta Alamat Kusijanović

Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Antea kada stari porodični prijatelj stigne u njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će im promeniti život, njihova mirna, ali izolovana egzistencija podstiče Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji joj pruža osećaj slobode tokom vikenda ogoljenog nasiljem.

Film je osvojio nagradu Zlatna kamera na festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

  1. decembar od 18 časova

Moja ljubavna veza s brakom (Letonija, Luksemburg, SAD 2022) animirani film za odraslu publiku

Režija: Signe Baumane

Gladna ljubavi i prihvatanja, mlada Zelma se oseća neostvareno. Progonjena sa tri raspevane mitološke sirene, ona kreće u potragu za savršenom ljubavlju i trajnim brakom koja će trajati dvadeset tri godine. Ipak, ona nije svesna da je njena sopstvena priroda moćna sila na koju treba računati.

  1. decembar od 18 časova

Imadovo detinjstvo (Švedska, Irak, Letonija 2021) dokumentarni film

Režija: Zahavi Sanjavi

Posle dve i po godine u zatočeništvu u ISIS-u, Imad, njegov mlađi brat Idan i njihova majka Gazala pušteni su u kamp za raseljena lica u Kurdistanu. Izlečenje od traume je teško za sve njih, ali izgleda da Imad ima posebno težak period. Još nema pet godina, a već je proveo više od pola svog života trpeći teror, zlostavljanje i „trening“ koji je trebalo da ga učini bezdušnim.

Film je osvojio Zlatnu kajsiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Jerevanu, kao i nagradu za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Tempo.

  1. decembar od 18 časova

Trkač/ Bėgikė (Litvanija, Češka, 2021) drama

Režija: Andrius Blazevicius

Marija (27) je u grozničavoj potrazi za svojim dečkom koji je nestao tokom njegove poslednje psihotične epizode. Naoružana strpljenjem i ljubavlju, ona sledi nasumične tragove kroz grad. Priča o požrtvovanju i postizanju potpune slobode

          8. decembar od 18 časova

Miss Viborg (Danska, 2022)  igrani film

Režija: Marianne Blicher

U malom danskom gradu srećemo dve generacije žena, Solvej, 61-godišnja bivša kraljica lepote, i buntovna 17-godišnja Kejt. Njihov susret izaziva neočekivano prijateljstvo, dok se rane prošlosti otkrivaju i seje seme nade

Film je osvojio nagradu za najbolji nordijski/holandski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari.

Filmovi su deo projekta Cineuropa, koji je Evropska komisija je u novembru 2018. godine započela kako bi obezbedila podršku u kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala. Projektom upravlja konzorcijum koji su formirali Institut Gete, Francuski institut i Cineuropa, portal za promociju evropske kinematografije.

Latest articles

Povezani tesktovi

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img