Gaye Su Akyol premijerno ovog petka u Dorćol Platzu!

Koncert svestrane turske umetnice, aktivistkinje i vlasnice najboljeg world music albuma u 2023., Gaye Su Akyol, dogodiće se u petak, 16. februara u Dorćol Platzu. Biće to njen prvi nastup u Srbiji. Pretprodajne ulaznice po ceni od 2600 dinara mogu se kupiti putem Gigstixa još samo u četvrtak, a na ulazu će im cena biti 3000 dinara. Vrata kluba se otvaraju u 20 časova, početak koncerta je u 21:30.

“Veoma sam uzbuđena zbog koncerata u Beogradu i Zagrebu jer će to biti moji premijerni koncerti u Srbiji i Hrvatskoj. Daćemo sve od sebe da svima te večeri budu one za pamćenje. Vidimo se i družimo ovog vikenda” rekla je u isščekivanju koncerata Gaye Su.

Press promo

Gaye Su Akyol je kantautorka, slikarka i antropološkinja rođena 1985. u Istanbulu. Pre nego je započela solo karijeru bila je u bendovima Mai, Toz Ve Toz i Seni Görmem İmkansız. 2014. izdala je album prvenac Develerle Yaşıyorum (I’m Living With Camels), a u realizaciji joj je tad pomogao tročlani bend Bubituzak. Ona u svom izrazu meša tradicionalne turske melodije i njihove tipične strukture s elementima psihodelije, surf rock i grungea. Naravno, sve to uz njen hipnotički vokal i prstohvat nekonvencionalne teatralnosti koja svakako ide uz njen lik i delo. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu muziku koju je slušala uz svoju majku, a zatim Nirvanu i Kurta Cobaina. Muzika koju stvara Gaye Su Akyol primecena je i od najpoznatije world music izdavačke kuće Glitterbeat koja joj je izdala posljednja tri albuma, uključujući i najaktuelniji Anadolu Ejderi („Anatolian Dragon“) koji će ovom prilikom promovisati u Dorćol Platzu. Vrlo uticajni časopis Songlines proglasio ju je izvođačem godine za 2019., dok je prošlu godinu zakucala nastupom na KEXP-u. Ističe se i svojim aktivističkim angažmanom, posebno pomerajuci norme i veća prava za LGBT zajednicu i žene u Turskoj.

Latest articles

Povezani tesktovi

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img