Nišville in Niš – always and forever

 

Tekst: Marija Rašić

Foto: Aleksandar Frik Mijalković

I bi Nišville 2022. pod parolom možda poslednji put u ovom gradu. A šta je Nišville bez Niša i Nišlija? Kako bi se zvao bez čuvenog Niš u njegovom nazivu? Festival koji bi možda imao neko drugo ime, ali ne i taj posebni duh juga. Bio bi uobičajni jazz festival, ukalupljen u drugi prostor ili dvoranu, istog sadržaja ali ne i iste svrhe.  Nišville u svojoj biti okuplja porodicu i prijatelje, i dovodi ih u srednjovekovnu Tvrđavu pored reke.  Hej, pa gde si ti?! se čulo prvog dana oficijalnog dela festivala skoro isto kao i Nismo se videli skoro godinu dana, od prošlog Nišvila. Mnogi su, baš iz straha da festivala više neće biti, uživali u svakom danu i mnogobrojnim dešavanjima, dok je bilo i onih koji su upravo zbog tog slogana ostajali kući, ljuti na odluku organizatora. A ti potonji propustili su mnogo pozitivnih vibracija koje je Nišville emitovao tokom deset dana trajanja programa. Energija koju ovaj događaj poseduje čini ga tako specifičnim i posebnim a ona nastaje kroz sinergiju stvaralaca i posmatrača koji postaju i aktivni učesnici samog festivala.

foto: Marija Rašić

Nišville jazz festival započeo je svoje krstarenje 5. avgusta teatarskim predstvama i projekcijama igranih i dokumentarnih filmova. Oficijalni naziv pozorišnog dela programa pod nazivom Čežnja za utopijom, a bavio se potragom za smislom, kroz pokret, simbole i suočavanju sa sopstvenim konfliktima u kome su posetioci imali prilike da saznaju više i o sebi ali i o istorijski, ekološki i moralno važnim temama. Predstava koja je  osvojila glasove i publike i stručnog žirija za najbolju predstavu Nišville jazz teatra je Balkan bordelo koju su realizovali njujorkška trupa La Mama u saradnji sa Ateljeom 212, Kendre Multimedijom i My Balkans-om. Žiri Nišville movie summita nagradu za najbolji dokumentarni film dodelio je ostvarenju Stalking Černobil: posle apokalipse  rediteljke Lare Li. Nagrada za najbolji igrani film dodeljena je sirijskom filmu Komšije, a Plastik Tonez za najbolji eksperimentalni film.

Oficijalni deo Nišville jazz festivala otvorili su mladi muzičari Nišville ROJAZE projekt benda na glavnoj bini, 11.08.2022. godine. Nišville je ove godine u Gradskoj kući dodelio Nagradu za životno delo džez i soul pevačici Beti Đorđević koja je sa svojim bendom kasnije i nastupila u glavnom delu programa. Zvezde prve večeri bili su članovi Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience koji predvodi legendarni gitarista Al McKay. Al McKay je dobio prestižnu nagradu Nišville Grand Prix Šaban Bajramović za uspešnu fuziju džeza sa ostalim muzičkim žanrovima. Publika je uz njihovu muziku mogla da uživa i đuska, čekajući i najveći hit, pesmu September koja je dočekana sa ovacijama.

Foto: Aleksandar Frik Mijalković

Nezvanična zvezda druge i treće večeri festivala nenadano je bila kiša od koje su svi strepeli, ali su se organizatori hrabro odlučili da ne prekidaju program. To je ujedno bila i dobra odluka, te je u petak nastupe Vladimira Kostadinovića, izraelskog sastava Mattan Klein kvarteta pratila malobrojna, ali odvažna publika koja se uz kišobrane i kabanice suprotstavila padavinama. Nišku publiku oduševio je koreanski sastav Jungsu Choi Tiny Orchestra, a zvezda večeti bio je harizmatični slovenački kantautor Magnifico koji je napravio odličnu žurku izvodeći poznate numere iz svog bogatog repertoara filmskih numera. Magnifico je na kraju svog nastupa, u vojničkom maniru salutirao publici i odao počast svima koji su se suprotstavili kiši i vratili se na festivalski prostor da zajedno rasteraju oblake.

Foto: Aleksandar Frik Mijalković

Treće večeri, glavni program otvorio je Milan Petrović Quartet koji su nastupali sa makedonskim muzičarom Sašom Popovskim. Uz kišu malobrojna istrajna publika uživala je u nastupima brazilskog Igor Willcox Quarteta i poljskih umetnika Orkestra Nikole Kolodziejczyka. Zapaženi nastup imala je i bugarska grupa Montuno. Oni su niškoj publici prezentovali kombinaciju bugarske nacionalne muzike i džeza, a par kompozicija koje su odsvirali su posvetili nedavno preminulom Sanji Iliću koji je veoma uspešno predvodio grupu Balkanika. Najveće zvezde večeri bili su makedonsko-belgijska grupa Džambo Agushevi Orchestra koji su nastupali sa sjajnim vokalom Natashom Atlas iz Egipta.  Natasha je vrsni vokal, veoma priznata u arapskom svetu, a na Nisvillu je pored svojih pesama na arapskom, engleskom i francuskom otpevala i Đelem, Đelem u čast Šabana Bajramovića što je publika odlično prihvatila. Za kraj treće festivalske večeri publika je imala zadovoljstvo da čuje domaći Slide Ride.

Četvrta festivalska noć bila je obeležena sjajnim nastupima velikih muzičkih zvezdi. Pored sjajnih bendova iz Poljske, Sjedinjenih američkih država i Danske, na scenu su izašli Yellowjackets. Bend koji postoji više od četrdeset godina i iza sebe ima brojne nagrade. Dobitnici su dve Gremi nagrade, 1987. i 1989. Godine i brojnih priznanja u svetu muzike, a Nisvilla ovi sjajni muzičari dobili su nagradu Car Konstantin za doprinos džez muzici. Krenuli su kao Robben Ford Band da bi ime izabrali slučajno iz liste jer ih je sam naziv Yellowjackets podsećao na nešto živahno, energično i poseduje žestinu koju njihova primarno instrumentalna muzika donosi publici. Glavna zvezda poslednje večeri Nišville jazz festivala bio je kantautro, producent i veliki humanitarac Julian Marley, sin legendarnog Bob Marleya. On je sa svojim bendom Uprising izveo pored sjajnih numera Juliana Marleza i najveće hitove njegovog oca. Sa bine su se čule reči ohrabrenja, mira i tolerancije. U svet je poslata poruka o ljubavi i potrebi da se volimo i poštujemo međusobno. Za sam kraj nastupili su Nenad Cvetičanin sa bendom Numismatika koji čine domaći muzičari poznati niškoj publici.

Foto: Aleksandar Frik Mijalković

Od pratećeg programa, pored filmskih projekcija i pozorišnih predstava, najmlađi sugrađani su rado uživali uz Jazz for kids binu i radionice za decu. Museum stage je hrabro dočekivao posetioce festivala uvodeći ih u Tvrđavu odličnim performansima kako mladih izvođača tako i oprobanih iskusnih muzičara. Veoma posećeni bili su Open stage i Hip hop stage koji se posle ponoći pretvarao u Midnight stage. U centru grada, pored umetničke instalacije mlade francuske umetnice …. Nišlije je u prolazu dočekao Welcome stage u dva sata kvalitetnog programa. Oko 850 muzičara i umetnika obogatilo je mnogobrojne bine širom grada svojim izvedbama i performansima. Publike je na glavoj bini bilo evidentno manje nego proteklih godina. Organizatori festivala objavili su broj od oko 100.000 posetilaca za koji kažu da je skoro 30 hiljada ljudi manje nego poseta ovom vema važnom festivalu u prethodnim godinama. Takođe, finansije koje su dobili igrale su presudnu ulogu u promišljanjima o selidbi festivala u druge države, ali konačnu odluku o tome će organizacioni odbor doneti krajem 2022. godine. Nišville jazz festival postao je deo tradicije, deo samog grada Niša, pa se iskreno nadamo da će tu i ostati.

I dogodine na Tvrđavi!

 

Latest articles

Povezani tesktovi

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here