Večeras počinje onlajn Nišvil

Manji deo programa 26. internacionalnog džez festivala Nišvil (Nišville) počinje večeras i trajaće do 16. avgusta u Tvrđavi u Nišu, ali u onlajn formatu i bez prisustva publike.

Dvadesetak koncerata pratećeg i glavnog festivalskog programa i nekoliko pozorišnih predstava (Nišville Jazz Teatar) održaće se na Letnjoj pozornici u Tvrđavi u Nišu, a moći će uživo da se prate putem linka http://nisville.com/live-stream/.

Kao najveće zvezde onlajn izdanja Nišvila najavljeni su Igor Butman Quintet, na čijem čelu je Igor Butman, svetski poznati saksofonista koji važi za jednog od najpoznatijih i najcenjenijih džez muzičara u Rusiji, i Oleg Kireyev & Vasil Hadžimanov Quartet, koji predvode najveći etno džez pijanista Srbije i najveći etno džez saksofonista Rusije, a na repertoaru su džez kompozicije u neponovljivim aranžmanima, prožete ruskim i srpskim tradicionalnim melosom.

Proslavljenom džez pijanisti Milošu Krstiću nagrada za životno delo, koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim muzičarima, biće uručena u drugom delu Nišvila u septembru.

Nišvil onlajn će večeras u 20 časova otvoriti predstava „Tri sestre i Nataša P.“ iz Severne Makedonije, a nakon toga će biti održana tri koncerta. Između ostalih će svirati i i grupa Kaba Project Ajs iz Albanije, sa karakterističnim muzičkim stilom „kaba“, koji je najautentičniji segment instrumentalne muzike južne Albanije.

U petak će za decu i mlade u 18 časova početi predstava „Crvekapa“ Pan teatra, a od 20 časova „Ja i Ti“, Pan Tetar & Udus & Bitef, čiji je supervizor poznata glumica Mirjana Karanović. Te večeri će nastupiti Galleass by Antonio Marzinotto, koji je host najpoštovanijeg Jazz kluba u Londonu već godinama.

Na Nišvil onlajn festivalu nastupiće desetak poznatih domaćih džez bendova iz Beograda, Čačka, Subotice i Niša, između ostalih Dejan Krsmanović Trio, Kralj Čačka…

Nišvil je trebalo da se održi u Niškoj tvrđavi i na drugim lokacijama u gradu od 7. do 16. avgusta, a glavni program od 13. do 16. avgusta. Organizatori su prethodno saopštavali da su spremni da za festivalsku publiku „obezbede“ ne samo socijalnu distancu, zaštitne maske ili merenje temperature, već i testiranje.

Latest articles

Mapiranje pristupačnosti turističkog potencijala grada Niša (2020)

Udruženje Štek House i Fondacija PONS sproveli su aktivnost mapiranja pristupačnosti turističkog potencijala Grada Niša koje će obuhvatiti javne ustanove, turističke i gastronomske sadržaje,...

20. novembar – Svetski dan deteta u znaku online konferencije „Mladi nakon 2020.“

Svetski dan deteta je UNICEF-ov i dan akcije za decu koju pokreću deca. Iz UNICEF -a Srbija poručuju : "Ove godine pandemija COVID-19 izazvala je...

11. Evropska noć istraživača u Srbiji u online izdanju

Ove godine 11. po redu Evropska noć istraživača pod sloganom „Da nauka prostruji“ biće održana 27. i 28. novembra u virtuelnom okruženju. Putem interneta...

Povezani tesktovi

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here