Završen 25. Nišville jazz festival

U nedelju 11. avgusta završen je ovogodišnji jubilarni 25.Nišville jazz festival. Pregršt muzičkog ,filmskog, pozorišnog , književnog i likovnog programa u četiri dana trajanja festivala okupili su preko 200.000 posetilaca.

Publika je na glavnom i propratnim besplatnim stage-evima imala prilike da čuje neke od izvanrednih domaćih i stranih izvođača. Pored umetnika koji su na Nišville-u već drugi ili treći put , program je ponudio i nova imena iz regiona ali i ostataka Evrope i sveta.

Foto: Mario Denić

Foto: Radule Perišić

Prva godina sa novo uvedenim hip hop stage-om, pokazao se kao dobar korak ka publici koja voli nešto drugačiji zvuk i kao mamac za naredne godine kako bi privoleli i ono što je i bit samog jazz festivala.

Ovogodišnji program na glavnom stage-u , ponudio je za razliku od prethodnih nešto tvrđi i ozbiljniji džez bez mainstream izvođača. Međutim za prave ljubitelje džeza ovo je bila idelana prilika da bez velike gužve uživaju u nastupima Maceo Parkera, Yossi Fine & Ben Alan trio, Christian Scotta, Jamal Tomas benda, Kenny Werner Quarteta i mnogih drugih.

Foto: Mario Denić

Foto: Radule Perišić

Neminovno je da za neke od headlinera uvek bude većeg interesovanja i traži se karta viška. Pa tako dugo najavljivani Bob Geldof , publici najpoznatiji po organizovanju Live Aid-a i kao umetnik koji je u planetarnim razmerama učinio najviše za promociju ljudskih prava okupio je preko 10.000 ljudi na platou niške tvrđave poslednje večeri festivala. Malo skraćeniji nastup od predviđenog vremena po programu nije razočarao sve koji su želeli da uživaju u zvucima ovog irskog muzičara.

Pored Geldofa po utiscima i atmosferi koju je publika ispoljila, izdvojili su se i nastupi Maline Moye i Seun Kuti-ija. Atraktivan nastup sa puno gitarskih rifova tokom nastupa Maline raspoloženje među publikom podigli su do tačke ključanja. Ništa manje nije se izdvojio ni fenomenalni nastup Seun Kuti-ja. Afrički muzički žar i ples sa neverovatnom energijom svih članova sastava na bini ubedljivo su kupili simpatije i oduševljenje svih posetilaca.

Tekst: Julija Krstić
Foto: Mario Denić , Radule Perišić

Latest articles

Nišville jazz festival raspisao konkurs za volontere

Nišville Jazz Festival i ove godine mladim ljudima pruža jedinstvenu priliku da doprinesu jednoj od najvećih srpskih i evropskih kulturnih manifestacija, a u isto...

Mapiranje pristupačnosti turističkog potencijala grada Niša (2020)

Udruženje Štek House i Fondacija PONS sproveli su aktivnost mapiranja pristupačnosti turističkog potencijala Grada Niša koje će obuhvatiti javne ustanove, turističke i gastronomske sadržaje,...

20. novembar – Svetski dan deteta u znaku online konferencije „Mladi nakon 2020.“

Svetski dan deteta je UNICEF-ov i dan akcije za decu koju pokreću deca. Iz UNICEF -a Srbija poručuju : "Ove godine pandemija COVID-19 izazvala je...

11. Evropska noć istraživača u Srbiji u online izdanju

Ove godine 11. po redu Evropska noć istraživača pod sloganom „Da nauka prostruji“ biće održana 27. i 28. novembra u virtuelnom okruženju. Putem interneta...

Povezani tesktovi

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here