Memorijalno-humanitarni koncert Jovanovo Sunce

U dvorištu Univerziteta (Banovina) 17. avgusta, održan je prvi memorijalni koncert, posvećen nastradalom Jovanu Veselinoviću, u organizaciji benda Hazel i Štek House-a. Koncert je krenuo neki minut kasnije zbog kratkotrajne kiše i grmljavine. Budući da je Jovan bio bubnjar benda Hazel, na neki način osećali smo da nam se na taj način javio i rekao nam da nas sluša. Koncert je bio humanitarnog karaktera, jer je na njemu prikupljan novac za Tašu Vučković, dvogodišnju devojčicu iz Žitorađe. Ona ima tumor zadnje lobanjske jame i neophodna joj je hitna operacija u Turskoj. Na koncertu je prikupljeno nešto više od 92.000,00 dinara.

Kroz celovečernji program vodila nas je radio voditeljka Jelena Đorđević sa jednog od medijskih sponzora ovog događaja- radija Banker.

Koncert je otvorio niški sastav Gora. Njima je ovo bila treća svirka u rodnom gradu, a svoj nastup su otvorili pesmom Rising. Publika je na prvu pesmu reagovala odlično, te je usledila njihova najnovija pesma koju su prvi put sada izveli – Jungle Speed. Nakon nje, imali smo prilike da čujemo pesmu, čiji je naziv Panama, a koju ćemo uskoro moći da čujemo na svim muzičkim platformama, jer je bend samo par dana pre koncerta snimio ovu numeru u studiju. Pretposlednja pesma nosi simboličan naziv – Sunce. Svoj nastup završili su pesmom Marko Kraljević u Svemiru i velikim aplauzom publike.

Poznati niški bend Dexter, čije se pesme vrte na radio stanicama, bio je sa nama nakon toga. Oni su od nedavno krenuli sa novim, tvrđim zvukom. Heroj iz potrebe, Kreni sa mnom, U tebi je, Ljudi sitni, bili su samo zagrevanje za pesmu koja sledi. Bend je na šaljiv način obradio openning iz kultnog animea Digimoni i posetioce ostavio bez teksta. Sledila je najdraža pesma mnogih Nišlija – Bluz mrtvog čoveka.Uživali smo u pesmi Suze za kraj, Jevanđelje, čiji je spot nedavno objavljen i raznežili su uz jednu jaku baladu – Njoj u inat. Svoj nastup su završili rečima: “Joco, nadamo se da nas gledaš sada gore i da si ponosan”.

Imali smo i goste iz Beograda- bend Lisilo. Ova četiri mlada momka nastupali su prvi put u Nišu i publici se predstavili sa pet pesama. Metak i Mrak, Sinoć i Ogledalo bile su samo zagrevanje pred pesmu Pater Familias, čiji spot možete naći na njihovom YouTube kanalu. Za kraj, sa ugašenim svetlima, i vrlo karakterističnim uvodom, odsvirali su pesmu-  Kraj Marta. Ova vrlo neobična pesma predstavlja emocije i doživljaje autora pesme iz vremena bombardovanja, kada se njegova porodica trudila da mu kao trogodišnjem dečaku ulepša strašne stvari, kojima je svedočio.

Svi ljubitelji grunge zvuka mogli su da uživaju u slušanju benda Voodoo, koji je  svoj nastup otvorio obradom kultne pesme – Rockin’ in the Free World. Nakon ove obrade usledile su Word Up I Washed Away, čije su obrade njihovim fanovima veome poznate. Nakon pesme Was it You, uz pesmu Adam’s Apple publika je napravila šutku, kojoj se pridružio i pevač Voodoo- a,  pa se zatim vratio na binu. Istim tempom nastavili su pesmom Stranger, a White Coats, za koju je spot izašao pre nešto više od šest meseci, publika je željno iščekivala. Svoj nastup zatvorili su obradom pesme Smells Like Teen Spirit.

Na kraju, Hazel kao jedan od organizatora ovog događaja,  otvorio je svoj nastup novim instrumentalom Re-nova, koji je uvod pesme Uhvati ritam. Te večeri je sa Hazel-om bio i gostujući bubnjar, Miloš Miško Vojvodić,  Jovanov mentor i  zajedno sa bendom  je odsvirao pesmu Trag. Publika je pevala najglasnije uz pesmu Za nas dvoje. Nakon nje usledila je pesma Niz paukovu nit, kako glasi i naziv albuma koji je bend izdao 2019. godine. Jake emocije, uzdrmale su i bend i publiku uz pesmu Kasno je, koju je pevačica Hazel-a posvetila Jovanu. U pogrešno vreme i Krila podigle su atmosferu u dvorištu Banovine. Pesmu Balada zalazećem Suncu, koja je instrumental Lazara Veselinovića, gitarista je posvetio svom bratu Jovanu. Dok su odzvanjali tonovi koji su budili emocije svih posetilaca, publici su bili podeljeni žuti baloni, koji su pred sam kraj pesme simbolično pušteni da odlete u nebo. Jedan od emotivnijih trenutaka te večeri bio je ispunjen zagrljajima i sjajnom muzikom.
Za sam kraj, bend je pozvao sve muzičare koji su te večeri nastupili da zajedno otpevaju pesmu Wish you were here. Uz mnogo upaljenih lampi na telefonima, emocija i publike, koja je pevala sa izvođačima na sceni, zatvoren je prvi memorijalni koncert Jovanovo sunce. Radujemo se svim narednima i tome da će Jovan Veselinović nastaviti da živi sa nama kroz muziku i dobra dela.

Tekst: Marija Matejić

Foto: Aleksandar Mijalković i Mario Denić

Latest articles

Povezani tesktovi

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img