Povratak „Odreda otpisanih“

Režija: James Gunn

Scenario: James Gunn

Uloge: Idris Elba, Jon Cena, Daniela Melchior, David Dastmalchian, Sylvester Stallone, Viola Davis, Margot Robbie…

 

Tamo negde 2016. godine  David Ayer je režirao „Suicide Squad“ film kojeg su svi fanovi stripova jedva čekali da pogledaju – trejler je bio okupan neonskim svetlima, prepun otkačenih kostima i uzbudljivih akcionih scena, ali ono što je posebno radovalo sve je pojava Harley Quinn i Jokera prvi put zajedno na velikom platnu. Naravno, svi znamo da iako je taj film osvojio Oskara (doduše nekog nebitnijeg) kao proizvod sedme umetnosti, da li zbog lošeg scenarija ili kako tadašnji reditelj tvrdi mešanja studija, bio je jedva OK.

Pet godina kasnije, bludni sin Disney-a i Marvel-a, James Gunn na ivici propasti svoje karijere zbog nekih politički nekorektnih šala, prihvata da unese dozu svog „ludila“ u ovu franšizu i pređe u suparnički tabor (Warner Bros i DC Comics). I to mu je uspelo.

Inspirisan originalnim stripovima Johna Ostrandera ali i ratnim filmovima 60-tih i 70-tih, kao i brutalnim akcijama Sama Peckinpaha i onim bleskatim SF filmovima stvaranim za video kasete, Gunn stvara prilično dobru, crnohumornu akciju, koja iz svih bizarnih ubistava (koja će kad-kad izazvati i osmeh na vašem licu) ima valjanu emotivnu notu ali i prikrivenu kritiku američke politike.

Iz svega ovog može se zaključiti da „Odred otpisanih“ (kako je prevedeno kod nas), iako predobro režiran i izmontiran, neće odgovarati svima (naročito onima koji su „alergičneni na krv“), te da će najviše uživati oni koji su se sa Gunnovim rediteljskim opusom upoznali mnogo pre njegove blokbasterovske faze – u Troma mega-hitu „Tromeo and Juliet“, te komičnom telesnom hororu „Slither“ i parodiji na ovaj žanr koji ga je uzdigao u mejnstrim vode „Super“.

A o radnji filma nećmo reći mnogo, bolje je da ga pogledate, naravno ukoliko ste planirali: Ponovo se vraćamo u hladne zidine ozloglašenog zatvora za teške kriminalce Belle Reve, gde hladnokrvna Amanda Waller, bira određeni broj ludaka i plaćenika, koje uz obećanje da će im smanjiti kaznu ukoliko prežive i pretnjom da će im razneti glavu ukoliko dezertiraju, i šalje na tajne misije koje služe da bi se prikrila neka prljavština o Sjedinjenim Američkim Državama.

Film „Odred otpisanih“ u Nišu od 5.8.2021 godine možete pogledati u bioskopima Vilin Grad, Cineplexx i CineGrand, dok će od 6.8. 2021 godine biti dostupan i na HBO-u.

Latest articles

Povezani tesktovi

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img