Prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora- „Teatar na raskršću“

Narodno pozorišta Niš organizuje od 11. do 19. marta prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora„Teatar na raskršću“ u okviru koga će biti izvedeno osam predstava u takmičarskom i dve u revijalnom programu.

Direktor Narodnog pozorišta u Nišu i član Programskog saveta Spasoje Ž. Milovanović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Nišu da su sve predstave uzbudljive, pozorišnim jezikom rečeno.

Za nagrade će se od 12. do 18. marta takmičiti predstave: Kad bi Sombor bio Holivud Kokana Mladenovića (Sombor), We are born naked an the rest is… u režiji Florijana Fičera (Sarajevo), komad Kapital koji je režirao Andraš Urban (Cetinje), Filoktet reditelja Ozrena Prohića (Varaždin), Balkanski špijun u režiji Tatjane Mandić Rugonat (Beograd), Višnjik Vasilija Senina (Pleven), Festen koji je režirala Zoja Buzalkovska (Skoplje), a takmičiće se i komad Sumrak bogovareditelja Dalibora Matanića (Skoplje).

U čast nagrađenih biće izvedena predstava „Sarajevo 1914. – Mali mi je ovaj grob“Biljane Srbljanović , u režiji Tanosa Nikasa i trupe „Ars Moriendi“ iz Soluna. 

Žiri ovogodišnjeg festivala, koji će dodeliti 10 nagrada, činiće glumica Mia Begović (Zagreb), reditelj i glumac Bogdan Kostea (Rumunija), glumac Enver Petrovci (Priština), glumica Katarina Kocevska (Makedonija) i reditelj i ambasador Crne Gore u Srbije Branislav Žaga Mićunović. 

Na festivalu će biti dodeljene i nagrade okruglog stola kritike i nagrade novinarskog žirija.

Milovanović je skrenuo pažnju na okrugli sto kritike, čiji će moderatori biti teatrolog Jelena Lužina iz Skoplja, dramaturg Filip Vujošević iz Beograda, pozorišni kritičar Igor Burić iz Novog Sada, prof. dr Milivoje Mlađenovićiz Sombora, Aleksandra Glovacki sa Drugog programa Radio Beograda, Bojan Munjin (Radio Zagreb) i Nenad Novaković upravnik Narodnog pozorišta Republike Srpske i naglasio da im je bitno da publika aktivno učestvuje u tim razgovorima, jer pozorište postoji zbog publike i predstavlja presek stvarnosti.

Predsednik Programskog saveta, reditelj Nebojša Bradić se prisetio da je pre 40 godina u Narodnom pozorištu Niš radio svoju diplomsku predstavu i naglasio da svaki grad treba da ima svoj pozorišni festival.

Veruje da će prateći program dati dodatni značaj festivalu, pre svega tribina „Teatar Balkana, saradnja na raskršću“. 

Pozorišni kritičar i član Programskog saveta Aleksandar Milosavljević je ocenio festival kao priliku da se pozorišni stvaraoci okupe ne samo da bi prepoznali vreme o kome svedoče predstave, već i da bi stekli važne informacije o glumcima, rediteljima, izboru tema i načinu na koji se stvarnost reflektuje u pozorištu.

Balkan vidi kao žilu kucavicu, gde se sve i svašta dešava, a pozorište kao refleks stvarnosti je, kaže, najbolji lakmus papir da prepoznamo kuda nas vodi ta naša civilizacija.

Latest articles

Povezani tesktovi

spot_img