Saksofonista Maceo Paker otvara Nišville 2019

Kultni američki funk i soul-jazz saksofonista (svira alt, tenor i bariton saksofon) Maceo Parker nastupiće sa svojim sastavom prve večeri Nišville jazz festivala 2019, u četvrtak 8. avgusta.

Svojevremeno poznat najviše po tome što je bio član čuvene duvačke linije grupe Jamesa Browna – a po mnogima i ključni član sastava „kuma soula“ – Maceo Parker se tokom poslednjih decenija sasvim zasluženo pridružio plejadi najvećih soul umetnika svih vremena srađujući sa Princom, Ray Charlesom, Keith Richardsom, grupama, „Parliamnet Funkadelic“, „Red Hot Chili Peppers“…

Maceo Parker , rođen je Kinstonu u Severnoj Karolini. Majka je pevala u crkvenom horu, otac svirao klavir i bubnjeve, a stariji brat Melvin je bio perspektivni bubnjar. Sam James Brown je u svojoj autobiografiji rekao da je prvobitno u svoj band hteo da dovede samo Melvina, pa je „u vezanoj transakciji“ pristao da angažuje i tada devetnaestogodišnjeg Macea! Šest godina kasnije braća Parker i još nekoliko članova Brownovog benda napuštaju sastav i formiraju Maceo & All the King’s Men koja je nastupala u naredne dve godine, a Maceo se 1973. godine ponovo pridružuje Brownu. Godine 1975. Maceo Parker sa još nekoliko članova (uključujući i trombonistu Freda Wesleya) ponovo napušta Browna i pridružuje se drugoj legendaranoj funk – soul grupi „Parliament Funkadelic“ Georga Clintona. Parker se ponovo vraća Jamesu Brownu od 1984. do 1988. godine, a od devedesetih počinje izuzetno uspešnu solo karijeru. Već prvi album iz tog perioda „Roots Revisited“ proveo je 10 nedelja na vrhu Billboard Contemporary Jazz Charts.

Još tada je njegov bend nazvan „najveći mali funk orkestar na svetu“ ili „million-dollar support band“. Veliki uspeh postigao je i njegov prvi album uživo „Life on Planet Groove“ iz 1992. godine, na kojem je prvi put sarađivao sa holandskom saksofonistkinjom Candy Dulfer“. Sledeće godine Maceo je gostovao na albumu grupe De La Soul, a od kraja devedesetih je snimao i nastupao na koncertima sa Princom i njegovom pratećom grupom „New Power Generation“. Između ostalog, sa Princom je 2007. godine nastupao na serijalu od 21 koncerta u londonskoj O2 areni, a pet godina kasnije pratio je serijal (sa takođe dvadestejednim koncertom) u Los Andjeleskom Forumu.Na listi poznatih umetnika sa kojima je sarađivao su i Ray Charles, Keith Richards, grupama Jane’s Addiction, Red Hot Chili Peppers, Dave Matthews Band… Parkerov album „Rootsa & Grooves“ sa nemačkoim WDR big bendom – posveta velikom Ray Charlesu osvojio je nagradu „Jammie“ kao najbolji džez album 2009. godine, a tri godine kasnije sa istim big bendom je snimo album „Soul Classics“.
Jula 2012 godine Maceo Parker je u Parizu dobio prestižni nagradu za životno delo „Victoires Du Jazz“. Poslednjih godine nastupa u nesmanjenom tempu – pa godišnje održi i preko 290 koncerata širom sveta.

Latest articles

Povezani tesktovi

spot_img