SAČUVANA NOĆ OD BUDNIH

Tekst: Teodora Perić

Foto: Aleksandar Frik Mijalković

Niška publika je u petak 26.08.2022. u Dvorištu univerziteta (Banovina) sa ovacijama dočekala Vlatko Stefanovski Trio. Koncert je počeo malo posle 21h sa pesmom Makedonsko devojče, a pozitivna energija bila je sveprisutna već na samom početku u prepunom dvorištu Banovine. 

Pored legendarnog virtuoza na gitari Vlatka Stefanoskog, trio čine i bubnjar Jan Stefanovski i bas gitarista Ivan Kukić, čiji talenat koji su pokazali na sceni u isto vreme pokreće energiju i ostavlja bez reči te svojim muziciranjem dokazaju da su uz legendu gitare  Balkana veoma  brzo sazreli i stasali u, iako mlade, već sad vrsne muzičare. 

foto: Aleksandar Frik Mijalković

Baš kao što je i najavljeno od strane ovog Tria, uživanje u dobroj muzici i odličnoj zabavi se i realizovalo. Pored poznatih hitova  poput Jovano, Jovanke, Gipsy song, Mamurni ljudi, Čukni vo drvo, publika uživala je i u pesmama sa albuma iz 2020. godine, Taftalidze shuffle, koji je Vlatko posvetio istoimenom delu Skoplja. Kao i prethodne albume, Nišlije su i ovaj prihvatile raširenih ruku, upravo zbog emocija i dobro poznatog muzičkog stila.

Vrhunac emocija se definitivno osetio tokom izvođenja pesme Čuvam noć od budnih, zidovi Banovine odjekivali su od glasova publike koja je jedan deo teksta otpevala sama. 

foto: Aleksandar Frik Mijalković

Koncert je završen oko 11:30, ali se trio vratio na binu zbog gromoglasnog dozivanja publike koja je tražila bis. Uz pesmu Uči me, karaj me, majko, mnogobrojna niška publika ispratila je sa scene neprikosnovene muzičare i još jednom u svom gradu sačuvala noć od budnih.

Da podsetimo, Vlatko Stefanovski je najveću popularnost stekao sa grupom Leb i sol, a ono što ga je uvek odvajalo od ostalih muzičkih stvaralaca jeste kombinacija tradicionalne makedonske muzike i roka. Upravo zbog tog spoja, ove melodije bude različita osećanja u isto vreme, a mi na Balkanu smo poznati po tako dubokom uživanju u muzici.

Latest articles

Povezani tesktovi

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img