Šta ste propustili na 12. Arsenal festu ?

Početak leta u Srbiji u smislu muzičkih festivala i koncerata – u nikad većem zaletu. A zašto i ne bi ?! Falilo je apsolutno svima da daju sebi oduška i uživaju u toplim noćima, dobroj muzici , slobodnim vikendima , smehu i druženju sa prijateljima.

A prvi u ovoj godini od većih festivala u Srbiji – Arsenal fest proteklog vikenda „povukao je nogu „ za ostale i opravdao svoje ime ne samo zbog mesta na kome se održava (Knežev Asrenal)  već i bogatog arsenala odličnih domaćih i stanih izvođača i bendova.

U tri dana trajanja i tri stage-a prošetalo je preko 50 imena rok, pank , bluz, elektornske, trep, hip hop  scene. Publika je imala prilike da čuje sastave poput Van Gogh-a, Buč Kesedija, Ane Popović, Goblina, Darka Rundeka,Majke… preko Vizelja ,  Popečitelja, E-Playa do dobro poznatih imena DJ scene.

photo Mario Denić – Ana Popović

Ono što je definitivno privuklo najviše pažnje jesu dva velika svetska imena PLACEBO i THIEVERY CORPORATION. Upravo ova dva spomenuta imena učinila su da od nastanka ovog festivala prvi put u oba dana kada su nastupili ovi svetski poznati sastavi budu rasprodata do poslednje karte.

photo Mario Denić – PLACEBO

Sem  zanimljive koindicencije da su i Placebo i Thievery Corporation nastali u istom periodu 1994 i 1995 godine a moramo priznati da Placebo ovde za nijansu beži drugom sastavu po svetskoj prepoznatljivosti, publici koja je ova dana kada su oni nastupili bila na festivalu definitivno je prijalo da uživa u oba muzička žanra.

Ako objektivno podvučemo crtu i uporedimo nastupe ova dva sastava , zaključak je sledeći:

Nadmoć psihodeličnih rok zvukova sastava Placebo , molba publici da se suzdrži od snimanja klipova telefonom i prepusti „transcedentnosti trenutka koji se nikada više neće ponoviti“ , spektakularna bina sa svetlosnim efektima i spektar pesama sa novog albuma  Never Let Me Go ali i dobro poznatih starijih numera For What It’s Worth, Slave To the Wage, i kultne The bitter end , definitivno su obeležili sat i po programa ovog sastava.

S druge strane, fuzija elektronskog zvuka u mešavini sa  regeom, dab, hip-hopom, downtempom, indijskim trip-hopom i bosa novom pa sve to začinjeno sa energičnim nastupom 5 vokala koji pevaju na engleskom, španskom, francuskom, persijskom, hindiiskom i rumunskom jeziku a  još ih uspešno i prati  6 muzičara na bini su glavni aduti sastava Thievery Corporation. Takođe u istom vremenskom trajanju kao i njihove kolege prethodnog dana „spakovali“ su sve što su mogli iz njihove bogate karijere počev od The Richest Man In Babylon, Sweet Tides, Lebanese Blonde, preko  Until the Morning, Letter To the Editor do Amerimacka.

photo Mario Denić – Thievery Corporation

Ono što subjektivno zaokružuje ova dva nastupa jeste malo „hladniji“ pristup publici sastava Placebo ne uzimajući u obzir žanrovsku razliku u muzici, pa se tako činilo da im je nastup satkan od „fabričke“ forme i pravila odraditi nastup bez emotivnog pristupa i komunikacije sa publikom kao i zabrane fotoreporterima da slikaju njihov nastup iz foto pita. Za razliku od njh crossover ekipa Thievery Corporation-a je nesumljivo okrenula igricu na svoju stranu. Razbijajući standardnu praksu fotoreporterima je bilo dozvoljno slikanje čak prvih 6 pesama. Da li zbog njihove privrženosti Srbiji i 5 nastupa u našoj zemlji ili je prosto njihova lična energija u biti takva, ono što je publika osetila i doživela tokom njihovog nastupa sigurno je da će je držati u glavi i duši narednih nedelja. Spontanost , energičnost i prisnost sa ljudima preko puta scene na kojoj stoje mogu poslužiti generalno za primer mnogim njihovim kolegama.

Do sledećeg Arsenala ostajemo da sabiramo utiske i iščekujemo nove i podjednako zanimljive izvođače a za one koji nisu uspeli da posete ovaj fenomenalni festival u srcu Srbije prenosimo okom našeg fotografa Maria Denića neke od zanimljivih nastupa.

Tekst : Julija Krstić

Latest articles

Povezani tesktovi

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here