Veče sa Cohenom premijerno u Beogradu!

spot_img

Tekst i fotografije: Marija Rašić

Uz čašu vina ili odabranog koktela, sklonjeni od kiše i nevremena koje je pretilo da uništi divno subotnje veče, planirani koncert Veče sa Cohenom preseljen je u veliku dvoranu Dorćol Platza koja je bila mala da primi sve poštovaoce dela i rada Leonarda Koena i ljubitelje dobre muzike. Tražila se stolica više, a publika je uživala i iz zadnjih redova stojeći i posmatrala vrhunsku izvedbu dobro poznatih stihova. Karte za ovaj događaj bilo je moguće kupiti online po ceni od 1200 dinara, a veoma mali broj karata se mogao kupiti pred sam početak koncerta po nešto višim cenama i koštale su 1500 dinara.

Atmosfera u Dorćol Platz-u, foto: Marija Rašić

Veče sa Cohenom nastalo je kao projekat još 2019.godine, a autori su dvoje ostvarenih i uspešnih stvaralaca koji su muzički, i sa ličnom notom obradili 12 odabranih pesama Leonarda Koena. Svedenu, ali dobro ukljopljenu postavku čine maestralni Maja Posavec i Ivan Kapec. Maja je po profesiji glumica koja je radila je u brojnim pozorišnim, filmskim i televizijskim projektima. Osim glumom, ona je i vokal odličnih performativnih sposobnosti te je u svet profesionalne muzike zaplovila još 2006. godine sa grupom Detour za koje je pored vokala bila i koautor brojnih pesama. Dobitnica je kako pozirišnih tako i prestižnih muzičkih nagrada. Ivan Kapec je hrvatski jazz gitarista koji se jazz muzikom aktivno bavi još od 90-ih godina 20. veka. Vodio je brojne bendove, učestvovao u muzičkim projektima kako jazz tako i elektronske muzike, a sarađivao je i sa rumunskim etno bendovima. Ivan Kapec trenutno vodi elektro-jazz sesije pod nazivom Sunrise Sessions koje koristi kao platformu za razvoj kreativne scene muzike improvizacije u Hrvatskoj.

Ovo dvoje umetnika se veoma dobro poznaju te je Ivan stručno Maju vodio kroz autorske ritmove i note. Kroz dogovore pogledima i neverbalnom komunikacijom, njih dvoje su dopunjavali jedno drugog tokom ove noći ispunjene poezijom. Maja je maestralno iskoristila svoje umeće i talenat da reči pretoči u emocije, sa jasnom interpretacijom pesama, i dramaturgijom svake ispevane i izgovorene reči. Ona, čini se sa lakoćom iznosi teške tekstove, ispunjene ljubavlju patnjom ili čežnjom. Kroz stihove govori o emocijama, umetnikovim ali i ličnim, iskazuje paletu različitih osećanja kroz mimiku, svedeni pokret, najčešće koristeći samo svoj glas i intonaciju. Lična autorska interpretacija se uočava već sa prvim taktovima muzike i izgovorenim stihovima. Publika je sa umetnicima otpevala najpoznatiju Cohenovu pesmu Halelujah, a pevušili su se i stihovi Suzzane kao i Alexandra Leaving. Pored dvanaest pesama koje su obradili na svom albumu Veče sa Cohenom, Maja i Ivan su na sceni izveli ukupno 17 pesama.  Maja je u pauzama između kompozicija izvodila i stihove Cohenovih pesama Ubice, Osoba koja ne jede meso, Znam da ne postoji ništa kao i Pisao sam za ljubav. Odabir pravih stihova koje će izvoditi publici na sceni uredili su tako da kao mini intermeco najavljuju naredni segment nastupa. Publika je burnim aplauzom pozdravila celokupni nastup koji su Ivan  i Maja pružili te večeri. Za kraj, Maja je pozvala publiku da zajedno sa njom izvede predivnu obradu čuvene kompozicije Traveling Light.

 

 

 

Nismo ni znali gde dolazimo! Veoma smo iznenađeni vašim prijemom. Da, da, verujte nam, imali smo svakakvih iskustava do sad… bile su reči Maje Posavec pred sam kraj koncerta. Nošeni raznovrsnim iskustvima na prethodnim nastupima po regionu, na umetnicima se videlo da su u početku obazrivo, a kasnije sve slobodnije uživali u ovoj divnoj noći. Nadamo se da je ovo samo prvi od mnogih predstavljanja Večeri sa Cohenom u Beogradu, a da će se ubrzo steći uslovi da ljubitelji dobrih stihova mogu videti njihov nastup i u drugim gradovima širom Srbije.

Latest articles

Povezani tesktovi

spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img